Zonovergoten Eksplosion ’71 BeachCup groot succes

Op zaterdag 10 juni 2017 vond in Venlo de eerste editie van de Eksplosion ’71 BeachCup plaats. De Tegelse handbalvereniging ontving op sportpark Vrijenbroek circa 300 actieve Beach Handballers verdeeld over 30 teams. Doordat de organisatie ruimschoots voldeed aan de door het Nederlands Handbal Verbond gestelde eisen, werd het toernooi tevens direct opgenomen in de Beach Handball Tour als kwalificatietoernooi voor het Nederlands Kampioenschap.

Beach Handball

Beach Handball wint de laatste jaren in Nederland sterk aan populariteit. Steeds meer verenigingen kiezen er na het reguliere handbalseizoen voor de zaal te verruilen voor het zand. Met name het sportieve karakter van deze zomerse variant spreekt de sporters erg aan. De Beach Handball events worden gekenmerkt door gezonde strijd binnen de lijnen en de bijzonder aangename, relaxte sfeer erbuiten.

Handbalvereniging Eksplosion ’71 ziet ook volop mogelijkheden en voordelen in het integreren van Beach Handball binnen de vereniging. In 2016 werd al gestart met Beach Handball trainingen en dit jaar speelden de teams hun eerste wedstrijden op de eigen BeachCup.

Deelnemersveld

Zowel teams uit de nationale top als regionale breedtesport namen deel aan de Eksplosion ’71 BeachCup 2017. Zo speelden teams uit Amsterdam, Aalsmeer, Niedorp, Duiven, Sittard en Mill mee om punten te vergaren ter kwalificatie voor het Nederlands Kampioenschap, maar toonden ook onder andere zestien teams uit gemeente Venlo (Eksplosion ’71, HandbaL Venlo en HV Blerick) hun Beach Handball kwaliteiten. Ook al zorgde deze mix aan deelnemers dan soms wel eens voor een strijd tussen David en Goliath, mede door het sportieve karakter van de sport en het aangename zomerse weer kijkt toch iedereen terug op een bijzonder aangenaam toernooi.

Met winst in drie categorieën (Dames D-, Heren C- en Heren B-jeugd) werd Fiqas/Aalsmeer de grote winnaar van het toernooi. De overige winnaars waren MHV ’81 uit Mill (Gemengde E-jeugd), HV Blerick (Gemengde D-jeugd), VOC Amsterdam (Dames C-jeugd) en DG&L ’16 uit Duiven (Dames B-jeugd).

De Ad van Hintem Fair Play Award, vernoemd naar de in 2011 overleden erevoorzitter van Eksplosion ’71, ging tweemaal naar de thuisvereniging (Gemengde E- en Heren C-jeugd), Fiqas/Aalsmeer (Dames D- en Heren B-jeugd), MHV ’81 (Gemengde D- en Dames C-jeugd) en éénmaal naar Niedorp (Dames B-jeugd).

Naast de Beach Handball strijd bij de “oudere jeugd”, organiseerde Eksplosion ’71 ook een kabouterbeachfeest voor de allerjongsten. Zo werden er in de middag wedstrijdjes op klein veld gespeeld, met allerlei trucjes op doel gegooid en estafettes gelopen. Ook stonden er twee springkussens klaar, waar de 4 tot 6 jarige enthousiastelingen zich helemaal op konden uitleven.

Toekomst Eksplosion ’71 BeachCup

Na de succesvolle eerste editie is de organisatie vastberaden in 2018 opnieuw een BeachCup te organiseren. Het doel van Eksplosion ’71 is om ieder jaar een beter en groter toernooi neer te zetten en uit te groeien tot één van de paradepaardjes van de nationale Beach Handball Tour.