Ons verhaal begint in 1971

Het begin…het jaar 1971. Na een oproep in de Tegelse Courant werd op 26 februari de oprichtingsvergadering belegd en het eerste bestuur gekozen, onder het voorzitterschap van Jan Heijnen. Tijdens de oprichtingsvergadering werd ook de verenigingsnaam gekozen. Een verenigingsnaam die explosief moest zijn, niet standaard, en er in het toenmalige handbalwereldje uit zou springen. Er werd gekozen voor HV. Eksplosion. In een later stadium werd hier nog ’71 aan toegevoegd.

Explosieve start

De club kende een explosieve start en deed zijn naam daarmee eer aan. In 1975 stond trainer Hans Weyermann met het eerste mannenteam al op de drempel van de landelijke competitie.

In 1977 leverde een wervingsactie in één klap 63 nieuwe leden op. In datzelfde jaar werd voor het eerst een jeugdteam kampioen van Limburg. Het was ook het eerste jaar onder het bewind van een oud voorzitter Ben Lücker. Door deze wervingsactie stond er halverwege de jaren 80 een nieuwe lichting talentvolle spelers klaar om het vaandel over te nemen. Deze groep spelers wisten zich op te werken naar de hoogste afdelingsklasse.

Successen

Maar vooral in de jaren 90 vertonen de grafieken een opwaartse lijn. Onder het bewind van oud-voorzitter Ad van Hintem, die in 1991 de voorzittershamer overnam, promoveerde het eerste mannenteam één maand na de viering van het 25-jarig bestaan voor het eerst naar landelijk niveau. De luid bejubelde promotie naar de derde divisie gaf het zilveren jubileum een gouden randje. Maar de koek was nog niet op. Drie jaar later trapte Eksplosion ’71 met veel bravoure de poort naar de tweede divisie uit het scharnier, maar helaas was dit verblijf maar van korte duur. Het hoogste niveau van de dameshoofdmacht dateert uit 2005. In dat jaar wisten de Tegelse handbalsters door te dringen tot het hoogste provinciale niveau. Het grootste succes uit de historie van Eksplosion ’71 is echter het Nederlands kampioenschap dat in 1995 werd behaald door het toenmalige jongens aspirantenteam.

Familievereniging

Handbalvereniging Eksplosion ’71 is in 2023 niet meer weg te denken uit de Tegelse gemeenschap. Al meer dan 50 jaar is de vereniging voedingsbodem voor hechte vriendschappen, mooie herinneringen en fantastische verhalen. In deze lange periode typeert Eksplosion ’71 de handbalsport: mouwen opstropen, vallen en opstaan, genieten van elk succes. Altijd samen de schouders eronder – de familievereniging van en voor iedereen.

Eksplosion door de jaren heen