Zaalhandbal is een snelle, spectaculaire en verrassende teamsport die binnen wordt gespeeld. Zaalhandbal is geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Er wordt gespeeld met harde of zachte bal, met voor iedere doelgroep een andere grootte en/of hardheid. Bij de handbalsport mogen alle spelers aanvallen en verdedigen. De overgangen van de aanval naar de verdediging (en andersom) maken van handbal een spectaculaire en aantrekkelijke sport voor spelers en publiek. Dit geldt zeker voor de hele snelle aanvallen, die break outs worden genoemd.

Jeugdhandbal

Het handbal voor de jeugd tot en met twaalf jaar wordt op een andere wijze gespeeld dan bij de senioren. Het handbalspel groeit bij de H-, tot en met de D-jeugd stap voor stap mee met de kinderen.

De H-jeugd maakt al spelend kennis met het handbal. Je speelt met een zachte 0 bal. Bij Eksplosion ’71 mag je als H-jeugd speler deelnemen aan de F-jeugd handbaltoernooitjes.
De F-jeugd gaat al iets verder. Je speelt met 5 jongens en meisjes op een klein handbalveld met een klein doel korte wedstrijdjes in toernooivorm. Je speelt met een zachte 0 bal.
Bij de E-jeugd wordt het handbalspel verder uitgebreid. In deze leeftijdscategorie speel je met 6 jongens en meisjes op een groot handbalveld wedstrijden in competitievorm, Het grote doel wordt nog iets kleiner gemaakt en je speelt met een harde 0 bal.
De D-jeugd speelt handbal met 7 jongens en/of meisjes op een groot handbalveld met een groot doel en een harde 1 bal.
Reguliere zaalcompetitie

In de maanden oktober tot halverwege april nemen de teams van handbalvereniging Eksplosion ’71 deel aan de reguliere zaalcompetitie. Deze competitie wordt georganiseerd door het Nederlands Handbal Verbond. De teams worden ingedeeld in een poule en spelen 18 tot 21 wedstrijden. De H/F-jeugd speelt 1 tot 2 keer per maand een jeugdhandbaltoernooitje. Bij de H/F-jeugd en de E-jeugd worden de uitslagen en standen niet bijgehouden (gepubliceerd). Meedoen is in deze categorieën belangrijker dan winnen.